Objavljeno: 24 Mar 2008 00:02 Naslov sporočila: NEKAJ ZELOOOO SLADKEGA
ZA VSE SLADOKUSCE RECEPT ZA BASBOUSA:
(Sladica iz pšeničnega zdroba)
SIRUP:
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica vode
- sok ene limone
- žlička medu (če želite)
TESTO:
- 2 skodelici pšeničnega zdroba
- 3/4 skodelice sladkorja
- 3/4 skodelice stopljenega masla
- 1 1/4 skodelice mleka
- 1 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička natrijevega bikarbonata (soda bikarbona)
- 2 jajci
- olupljeni mandlji (mandljevi lističi)
- stepena smetana (če želite)
PRIPRAVA:
Najprej pripravimo sirup. Sladkor raztopimo v vodi v srednje veliki skledi. Dodamo limonin sok in zavremo. Ko začne vreti, počasi dodamo med in zmanjšamo ogenj (temperaturo), da počasi vre od 8 do 10 minut. Potem odstavimo z ognja.
Pečico predhodno ogrejemo na 180°C. Pekač narahlo namažemo z oljem in potresemo z moko, da se pecivo ne sprime.
Medtem ko čakamo, da se pečica ogreje, skupaj stepemo stopljeno maslo in sladkor. Nato dodamo še jajca in vanilijo.
V drugi skledi skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek in sodo bikarbono. Počasi dodamo še mleko.
Mešanico zlijemo v pekač in zgladimo z žlico. Vzamemo nož in diagonalno zarišemo črte, v obliki diamanta. pečemo približno 25 minut.
Takoj ko kolač vzamemo iz pečice, čez prelijemo sirup in pustimo kakih 20 minut, da se pecivo ohladi in sirup v celoti vpije v pecivo.
Serviramo narezanega na kose in posutega s stepeno smetano.
Aja, zakaj pa potrebujemo mandljeve lističe? Za dekoracijo, oziroma jih posujemo čez sirupni preliv (glej sličico, ki jo je pripela habibti na prvi strani teme egipčanska kulinarika). Nekateri pa uporabijo kar cele, olupljene mandlje in jih pokonci "zasadijo" v testo.
Basbousa je idealna sladica za k jutranji kavici ali čaju. Je odlična, če se ne motim, jo ponujajo skoraj v vseh hotelih v Egiptu.
Mmmmmm!
Pa dober tek!
_________________
بتي