Objavljeno: 21 Mar 2008 23:46 Naslov sporočila:
MAHSHI (nadevano zelje, podobno kot sarma):
- 1 velika glava zelja
- 1 skodelica dolgo ali srednjezrnatega riža, speremo pod vodo dokler ni čist, odcedimo
- jagnjetina
- zelo drobno sesekljana čebula
- 2 čajni žlički "baharata" (to je posebna mešanica začimb, ki jo pripravimo sami: poper, paprika, koriandrova semena, muškatni orešček, kumina, cimet, ... skratka, vse kar najdete v kuhinji, pa ne veste zakaj se sploh uporablja
)
- 3/4 čajne žličke sveže mletega cimeta
- 1 1/2 čajne žličke soli
- 1 1/2 žličke sveže mletega popra
- 3 žličke suhe mete
- 6 žličk ekstra deviškega olivnega olja
- 8 velikih strokov česna, sesekljanega
- sok 5 limon
- 3-4 skodelice vode
PRIPRAVA:
Pripravimo veliko skledo vode, jo zavremo, vanjo potopimo zelje (celo) in pustimo, da se listi olupijo (približno 10 minut). Vodo nato odcedimo, zelje ohladimo. Ko se ohladi, previdno ločimo liste, steblo in pecelj pa odrežemo stran. Tako dobimo polovičke. Male liste pustimo cele, ne odrežemo stebla. Steblo in pecelj nato damo na dno okroglega pekača ali ponvice, malo širše od premera krožnika.
V srednje veliki skledi zgnetemo skupaj riž, jagnje, baharat, cimet, sol, poper.
Po eno žličko nadeva damo na rebrasto stran lista in tesno zvijemo. Riž se pri kuhanju ne sme preveč napihniti. Ko vse to zrolamo, dobimo obliko cigare. "Cigare" zložimo v ponvico ali pekač, v katerega smo že prej dali steblo in pecelj. Zložimo tako, da je zavit del obrnjen navdol (sicer se list med kuhanjem odvije). Tesno jih postavimo enega poleg drugega. Ko imamo prvo plast nameščeno, jo posujemo s soljo, poprom, meto, oljem, in polovico limoninega soka, česnom (lahko pa že prej iz tega naredimo tekočo mešanico).
Drugo plast nalagamo tesno nad prvo, pletemo. Spet dodamo sol, poper, meto, olje, česen in preostanek limoninega soka (ali mešanico vsega tega).
Čez prelijemo vodo, ravno toliko, da prekrije rolice. Čez vse to pokrijemo narobe obrnjen krožnik, tako da tesno pritiska nanje. Vremo približno 20 minut, potem zmanjšamo ogenj, pokrijemo s pokrovko in zeeeeloooo počaaaaaasi vremo od 3 ure do 3 ure in pol.
Pa dober tek
_________________
بتي