Objavljeno: 11 Feb 2008 22:27 Naslov sporočila: Egipčanska kulinarika
Obvezno morate probat naslednje egipčanske specialitete:
FETIR: zelo je podoben pici, lahko je sladkega ali ostrega, kiselkastega okusa, v bistvu je težko opisat njegov okus, je pa dober. Oblike je enake kot pica, je maslen, kosmičast, iz toplega krhkega testa, je mehke teksture, in garantirano vedno zadovolji vse okuse. Moj dragi ga je ves teden jedel, misleč, da je to "malce čudna" pica. Šele zadnji dan sva izvedela, da je to nekaj povsem dugega, a odličnega. Mmmmm!
ROZ BELABAN je egipčanska slaščica, narejena iz riža in mleka. Sličice nimam, je pa podobno kot pri nas mlečni riž, z raznimi dodatki. Roz namreč pomeni riž, belaban pa mleko. Zelo enostavno.
MOLOKHIYA - zelenjava, ki vsebuje veliko kalcija, karotena, mineralov, vitamina A, B1 in B2. Je zelo zdrava zelenjava, iz nje pa delajo juho, ponavadi s piščancem, rižem in čebulo.
KONAFA - egipčanska slaščica, ki jo posebej spečejo za razna praznovanja (kot pri nas potico), predvsem v času ramadana. Sestavljena je iz testa, ketaifa, masla in orehov, neslanih arašidov, kokosa, mletega cimeta in smetane. Sirup pa je narejen iz sladkorja, vode, limoninega soka, in vanilije. Seveda ga vsak naredi po svoje, receptov je na tisoče.
(na sliki surova konafa)
(pečena konafa)
KATAYEF - moka, voda, kvas, sladkor, soda, olje, sol, lahko tudi sir, limonin sok, lešniki, orehi,... Po želji. Izgledajo podobno kot palačinke, pa tudi priprava je približno enaka.
FALAFEL - ta hrana je znana tudi pri nas, v Sloveniji. Narejena je iz čičerike ali fižola ter dodatkov raznih začimb, česna, čebule, peteršilja, pora, kumine, soli, črnega popra, kruha. Izgleda nekako tako kot cmoki, tudi priprava je podobna. Drugo ime za falafel je tudi TA'MEYA.
KOFTA - mesna kroglica, iz mesa govedi ali jagenjčka (muslimani namreč ne jedo svinjine), dodane so razne začimbe, riž, ponavadi pa tudi pikantna omaka.
PA DOBER TEK TISTIM, KI BOSTE VSE TO POSKUSILI!
Vam že zavidam ...
Bety